Kroatië nog een jaar 'up-coming'

Recent is een akkoord bereikt rond een lang slepende discussie over visgronden tussen Slovenië en Kroatië. Nu het dispuut, wat de toetredings onderhandelingen vertraagde, is opgelost kan Kroatie versneld toetreden tot de EU. Zo stelt de Europese Commissie en de Kroatische overheid. Nederlandse investeerders, op zoek naar zekerheden, beschouwen Kroatie's toetreding, in een tijd van onzekerheden, als een lichtpunt voor stijging van onroerend goed prijzen.

De toetreding hangt af van eisen die de EU stelt, zoals hervorming van de scheepswerven, moderniseren van het rechtssysteem en medewerking met het internationaal gerechtshof in Den Haag. Hoofd-onderhandelaar Vladimir Drobnjak bevestigt dat de laatste fase is aangebroken: “Doordat nu ook het akkoord is bereikt kunnen feitelijk de onderhandelingen in minder dan een jaar afgerond worden”.

Nick van den Bichelaer van makelaar Middelland Croatia in Split is zowel verheugd als bezorgd. “Veel bedrijven en banken staan in de startblokken, maar wachten de officiële toetreding tot de EU af om hun investeringen te doen. De verwachting is dat grond- en onroerend goed prijzen, nu nog fors onder druk door de crisis, direct zullen stijgen na die datum. Wij verwachten dat onze Nederlandse cliënten nog slechts een jaar hebben om van de huidige gunstige situatie te profiteren, voordat de prijzen zullen stuwen. Kroatie is en blijft, door haar strenge ecologische wetgeving, een land waar het aanbod gering is”.

No comments:

Post a Comment

write your views