Veelzijdig Kroatië

Veelzijdig Kroatië


Kroatië is bij uitstek het land waar je nog een huis direct aan zee kunt kopen. De natuurlijke stroming in de Middellandse Zee voert glashelder water langs de Kroatische kust van zuid naar noord. De oorlog zorgde ervoor dan het land pas 6 jaar geleden aan een opmars als tweedehuizenmarkt is begonnen. Voordeel van deze late opkomst is dat Kroatië nu één van de modernste kadasters van Europa bezit en de kust niet geheel is volgebouwd door projectontwikkelaars. Er wordt in dit land, wat een ecologische koers in heeft gezet, maar beperkt gebouwd en met name kleinschalige initiatieven. De regering spreekt expliciet haar afwijkende koers van Turkije en Spanje uit.

Vanwege strenge ecologische wetten die wildbouw tegengaan is, in vergelijking met andere Europese landen, het aanbod in Kroatië erg klein. Het betreft veel kleine traditionele huizen en dichtbebouwde dorpskernen, veelal ambachtelijk gebouwd. Hier en daar een statig landhuis aan zee of een palazzo in de oude binnenstad. Uitzondering hierop vormt de voormalig Italiaanse regio Istrië. Hier vindt men grote boerderijen en nieuwe villa’s die, vooral in de binnenlanden, geheel in Italiaanse stijl zijn gebouwd. Toplocaties zijn de beste koop, deze vindt men aan de oostkust van Istrië, Zadar, Sibenik-tot-Trogir, Omis Riviera, op de eilanden Hvar, Brac en Solta, en in Dubrovnik. De beste ligging is daarbij eerstelijns-aan-zee en is dé waardevaste factor bij uitstek bij de aanschaf van onroerend goed. 

Eilanden
Naast het vasteland kent Kroatië ook eilanden die gelegen zijn in de Adriatische Zee. Van deze 1244 eilanden zijn slechts 50 eilanden bewoond. De meest bekende eilanden hiervan zijn Cres (bekend door de vele dolfijnen die het eiland omringen; Brac, Hvar en Vis in Midden-Dalmatië, Mljet en Korcula welke laatste behoort tot de Zuid-Dalmatische eilanden. 

Hvar
Kroatië kent verschillende microklimaten en de meeste zonuren vindt men op het eiland Hvar, het lavendeleiland, gelegen voor de kust van Split. Het is één van de grootste eilanden van Kroatië en loopt parallel aan de kust van het vasteland tot bijna aan Zuid- Kroatië. Dit eiland heeft ongeveer 11.500 inwoners. Hvar is een bergachtig eiland met relatief slechte wegen. Het eiland is circa 70 kilometer lang en maximaal 10 kilometer breed. Naast fijne stranden kent Hvar veel pittoreske dorpjes in het binnenland en veel lavendelweiden. Naast lavendel zijn ook de geuren van rozemarijn en salie goed te ruiken op dit eiland. Deze kruiden vormen tevens een belangrijk ingrediënt in de Kroatische keuken en zijn naast olijven, vijgen, druiven en amandelen een voornaam handelsproduct. 

De mondaine stad Hvar
De stad Hvar is de belangrijkste toeristische trekpleister van het eiland. Het is een mondaine havenstad met een indrukwekkende historische stadskern gelegen op het westelijke gedeelte van het eiland. Op het Sveti Stjepanplein in de middeleeuwse benedenstad is de mooie Sint Stefanuskathedraal met zijn rijk versierde Renaissance kenmerken te vinden. In de straatjes rond het Sveti Stjepanplein vindt men vele witte patriciërshuizen. Dit stadsgedeelte behoort tot de oorspronkelijke bovenstad en is volledig door stadsmuren ommuurd. Vanuit het 16-eeuwse Španjola Fort met middeleeuwse kerkers is het uitzicht over Hvar en de naburige Pakleni Eilanden adembenemend. Hvar-stad is al jaren een hotspot voor de Europese jetset en is de plek waar men in de zomer beroemdheden spot. In de haven liggen de jachten van vier verdiepingen hoog met de achterzijde naar de kade te pronken en in de baai liggen de 'te grote' exemplaren waarvan de naam te lezen is op de bijbootjes. Overdag ligt men aan één van de vele baaitjes, sommige geheel verlaten of op één van de Pakleni eilandjes direct voor de stad Hvar, bereikbaar per taxiboot of een lokale visser. Het onbewoonde eilandje Jerolim is inmiddels uitgegroeid tot een hotspot voor LGB toeristen uit de hele wereld. 

Stari Grad
De tweede stad op het eiland Hvar is Starigrad , gelegen aan een rustige baai in het noordwesten van het eiland en op slechts 20 autominuten van Hvar. Aan de kade van de haven zijn veel terrasjes te vinden maar de echte charme van Starigrad ontdekt men in de pittoreske straten. Vooral in het zuidelijk stadsgedeelte zijn er mooie patriciërshuizen die met kleurrijke bloemen versierd zijn. Ook ziet men hier een bijzonder natuurlijk verschijnsel: Door de aantrekkingskracht van zon en maan stijgt het water soms opeens heel snel, versterkt door de ligging aan een lange diepe baai, kan het zeewater hier binnen enkele tientallen minuten een meter stijgen. Al sinds de oudheid zorgt een vernuftig systeem van kanalen ervoor dat het water door het hele stadje geleid wordt en wordt opgevangen. Absolute must in dit stadje is een bezoek aan het Palazzo Tvrdalj, ooit de 'gepimpte' villa van de zestieneeuwse dichter Hektorovic met, voor die tijd, zeer expressieve kunst en een eigen visbassin in de binnentuin.

Deze bijdrage werd mede mogelijk gemaakt door Nick van den Bichelaer, Middelland Croatia en is eerder gepubliceerd in Second Home magazine, voorjaar 2011.

1 comment:

 1. DO YOU NEED A LOAN TO START UP OR EXPAND YOUR BUINSESS? Zion financial services is a sincere and certified private Loan company
  approved by the Canada Government, we give out international and local loans to all countries in the world, Amount given out $2,500 to $10 Million.
  We offer loans with a dependable guarantee to all of our clients. Our loan interest rates are very low and affordable with a negotiable duration.

  Available now are
  MORTGAGE LOANS, PERSONAL, START-UP & EXPANSION OF BUSINESS LOANS AND NEW ARE UNSECURED & SECURE LOANS, CONSOLIDATE LOANS

  Apply for a loan today with your loan amount and duration, Its Easy and fast to get 3% interest rates and monthly installment payments. email us now to apply: zionloanfirm.ltd@aol.com

  TO APPLY TO APPLY:
  Regards
  Peter James
  General Manager
  zion capital investment, Canada
  Email: zionloanfirm.ltd@aol.com

  ReplyDelete

write your views