Prijzen in Kroatie (update)

uit: Mondi Magazine

In West Europa vindt men veel aanbod van herenboerderijen of villa's, die ooit gebouwd werden door een welvarende middenklasse of grootgrond bezitters. Doordat Kroatië deze welvarende periode veel minder heeft meegemaakt,  mede door 40 jaar socialisme waarin er geen sprake was van grootgrondbezit, treft men in Kroatië een heel ander soort aanbod aan. De meeste huizen zijn gebouwd in de periode nadat het socialisme werd opgeheven en Kroatië opeens een enorme sprong in welvaart meemaakte. Veel van die huizen zijn ambachtelijk gebouwd, maar vooral in de populaire badplaatsen zijn het ook uitingen van de eigenaar zijn 'hobbyisme'. Tot enkele jaren geleden gold immers dat, wie zijn huis niet afbouwde, geen belasting betaalde.

 
"Men vindt vooral veel kleine traditionele huizen en dichtbebouwde dorpskernen en hier en daar een statig landhuis aan zee of een palazzo in de oude binnenstad. Uitzondering hierop vormt de voormalig Italiaanse regio Istrië. Hier vind je grote boerderijen, opgeknapt of nog te renoveren en nieuwe villa's die geheel in die stijl zijn gebouwd. Vooral in de binnenlanden, heuvels, Mirna Vallei. Qua bouwstijl en geografie lijkt deze streek dan ook op Toscane. 
Het een en ander is nu in snel tempo aan het veranderen en leidt tot de vraag wat te kopen in Kroatië 'vandaag de dag?'.

Budget tot 150.000 euro
Een één tot tweeslaapkamer appartement met zeezicht, op loopafstand van zee. Maar de keuze is beperkt; er is meer keuze in traditionele huizen zonder zeezicht. Het aanbod is afhankelijk van welke staat van renovatie men wenst. Totaal gerenoveerd, of in zeer goede staat verkerend,  koop je een kleine twee slaapkamerwoning. Bijvoorbeeld een zogenaamde 'Kamena Kuce', een traditioneel huis van het typische beige-witte natuursteen, met oranje-rood dak en witte of groene luiken. Het aanbod is echter groter en kwalitatief beter geworden sinds de crisis. 

Van 150.000 – 250.000 euro
Voor dit budget koopt men een mooi appartement op korte loopafstand van zee, met zeezicht. In Dalmatië is daarbij het aanbod ruimer dan in Istrië. Het schiereiland Istrië heeft twee kusten: de westkust en de zuid-oostkust. De westkust is vrij vlak waardoor je alleen op de eerste rij aan zee goed zeezicht hebt. Pas circa tien kilometer van zee vandaan beginnen de heuvels en ook daar heeft men zeezicht, zij het in de verre verte. Langs deze kust is het moeilijk om een appartement te vinden met echt goed zeezicht. Midden- en Zuid- Dalmatië heeft een meer bergachtige kust, waardoor je meer keuze hebt in huizen met zeezicht. Meer keuze dus een grotere kans van slagen. Een villa met zeezicht is ook mogelijk in deze prijsklasse. Maar geen luxe villa met zwembad. Men moet er rekening mee houden dat bijvoorbeeld de staat van de woning niet perfect is of dat het huis qua indeling (nog) geen zomerverblijf is. 

Veel huizen zijn ingedeeld in twee of meer appartementen. Er zijn ook af en toe renovatieobjecten te koop direct aan het water, soms zelfs met eigen aanlegsteiger in de zin van een betonnen pier. Deze huizen zijn gebouwd van dikke natuursteen, dus solide, en zijn, eenmaal gerestaureerd, zeer gewild. 

Van 250.000 – 400.000 euro
Het is al mogelijk om het ultieme vastgoed te vinden voor dit budget: een huis eerstelijn aan zee met 'de voeten in het water'. Het aanbod van deze huizen is echter niet groot. De fysieke kustlijn is namelijk altijd publiek gebied. Locaties waar de kustlijn van nature moeilijk begaanbaar is voor het publiek worden veelal beschouwd als toplocaties, daar men hier de meeste privacy heeft.
Voor dit budget koopt men in Dalmatië een villa met zeezicht langs de gehele kust en op loopafstand van zee. Ook In Istrië langs de westkust, maar dan wel op een afstand van 10 km van zee. Aan de Zuid-Oostkust van istrië vindt men deze op 15 minuten loopafstand van zee. Een andere mogelijkheid binnen dit budget is de aankoop van een luxe appartement in één van de resorts die nieuw ontwikkeld worden in Kroatie. 

Van 400.000 euro tot 650.000 EUR
Om een paar voorbeelden te noemen; een penthouse in een luxe 5-sterren resort, een villa direct aan het water gelegen, een gerenoveerde villa met zwembad en vol zeezicht, onroerend goed in de toplocaties van Kroatie of een reeds gerenoveerde bed&breakfast. Dit is de prijsklasse waarin veel mogelijk is in Kroatie. Het is daarom eenvoudiger te beschrijven wat men NIET kan kopen voor deze prijs: 
Boven dit budget vallen: een geheel gerenoveerde moderne villa eerstelijn aan zee, een villa nabij of met uitzicht op de steden Dubrovnik, Opatija of Split, een villa in Hvar of een villa eerstelijn aan zee op het eiland Hvar".

1 comment:

  1. DO YOU NEED A LOAN TO START UP OR EXPAND YOUR BUINSESS? Zion financial services is a sincere and certified private Loan company
    approved by the Canada Government, we give out international and local loans to all countries in the world, Amount given out $2,500 to $10 Million.
    We offer loans with a dependable guarantee to all of our clients. Our loan interest rates are very low and affordable with a negotiable duration.

    Available now are
    MORTGAGE LOANS, PERSONAL, START-UP & EXPANSION OF BUSINESS LOANS AND NEW ARE UNSECURED & SECURE LOANS, CONSOLIDATE LOANS

    Apply for a loan today with your loan amount and duration, Its Easy and fast to get 3% interest rates and monthly installment payments. email us now to apply: zionloanfirm.ltd@aol.com

    TO APPLY TO APPLY:
    Regards
    Peter James
    General Manager
    zion capital investment, Canada
    Email: zionloanfirm.ltd@aol.com

    ReplyDelete

write your views