Definities vastgoed beleggen

Een lijst van definities en termen die gebruikt worden in de wereld van het beleggen in vastgoed. Klik hier om een lijst met vragen en antwoorden te zien, specifiek voor vastgoed beleggen in Kroatie.

- A -

Aansprakelijkheid: de aansprakelijkheid van Certificaathouders in SynVest N.V. is beperkt tot maximaal het door hen ingelegde bedrag. De certificaathouders kunnen in beginsel nooit verplicht worden een negatief saldo van de Naamloze Vennootschap aan te vullen. Ook de hypotheekhouder (Bank) kan de Certificaathouders niet aanspreken.

Aanmerkelijk belang: indien een participant meer dan 33% van het totaal aantal certificaten en/of aandelen bezit geldt dit voor de overdrachtsbelasting als een aanmerkeilijk belang zodat bij overdracht 6% overdrachtbelasting verschuldigd zou zijn.

Administratievoorwaarden: de voorwaarden waaronder de Stichting Administratiekantoor SynVest RealEstate Fund de aandelen in het fonds administreert en waaruit de rechten en verplichtingen van de Certificaathouders voortvloeien.

Accountantsverklaring in het prospectus: een verklaring van de accountant dat het prospectus de gegevens bevat die op grond van de Wet op het financieel toezicht vereist zijn. Deze accountantsverklaring bevat dus geen uitspraken over de gehanteerde veronderstellingen die ten grondslag liggen aan de prognoses van het aangeboden product.

Aflossing: in de hypotheekakten is met de hypotheeknemer (de Bank) afgesproken dat er geen aflossing op de leningen plaatsvindt. Dit is gezien het feit dat SynVest maximaal 60% met vreemd vermogen financiert ook niet nodig. Bij een dergelijke verhouding tussen vreemd (60%) en eigen vermogen (40%) zijn de risico´s zodanig dat verder aflossingen niet noodzakelijk geacht wordt. Extra aflossen is boetevrij toegestaan.

Afschrijvingen: omdat SynVest de FBI status heeft en dus 0% vennootschapsbelasting betaald heeft fiscaal afschrijven geen zin. De beleggingsobjecten staan voor de getaxeerde waarde op de balans.

Autoriteit Financiële Markten (AFM): toezichthouder op onder andere de Wet op het financieel toezicht (Wft). Voor meer informatie zie www.afm.nl.

- B -

Beheerder: SynVest Fund Management B.V., een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid gevestigd aan de Hardwareweg 32, 3821 BM Amersfoort. SynVest Fund Management heeft een doorlopende vergunning van de AFM. De directie bestaat uit Mr. E.J. Pot en F.J. Panhuyzen.

Beheerovereenkomst: de overeenkomst tussen het fonds en de beheerder waarin wordt overeengekomen dat SynVest Fund Management B.V. optreedt als beheerder en de voorwaarden voor het beheer en het management zijn vastgelegd. Zie het prospectus.

Belastingdruk: voor participanten-natuurlijke personen wordt een deelneming in SynVest in principe belast in Box III. In deze Box wordt een forfaitair rendement gehanteerd van 4% over de waarde in het economisch verkeer van het vastgoed, waarover 30% belasting betaald dient te worden. Dit resulteert in een feitelijke belastingdruk van 1,2% van de waarde van de deelneming. Participanten niet-natuurlijke personen (niet hebbende de status van fiscale beleggingsinstelling) worden belast met Vennootschapsbelasting. Alle participanten ontvangen jaarlijks een invulinstructie ten behoeve van hun aangifte IB of VPB.

Bestuur: zie onder Gordijn en Wanders.

Boekwaarde: waarde van het onroerend goed zoals is opgenomen in de laatste balans in de jaarcijfers. De boekwaarde is bij SynVest gelijk aan de aankooppprijs verhoogd met de directe aankooopkosten. Periodiek wordt de boekwaarde aangepast aan de taxatiewaarde.

Break-even berekening: Een berekening van het verkoopscenario met een minimale waarde van het onroerend goed waarbij de participant ook zijn volledige inleg gerestitueerd krijgt.

Bruto Aanvangsrendement (BAR): de gangbare manier om de waarde van onroerend goed bij aankoop uit te drukken. Het BAR wordt berekend door de huursom op het moment van verwerving te delen door alle wervingskosten van het onroerend goed, zoals de koopsom, overdrachtsbelasting en notariskosten.

Bruto huuropbrengsten: werkelijk ontvangen huren exclusief de servicekosten.

Bruto verhuurbare oppervlakte (BVO): het aantal voor verhuur beschikbare vierkante meters van een object, exclusief de gemeenschappelijke ruimten.

- C -

Cashflow rendement: Het jaarlijkse geprognosticeerde rendement dat aan de Certificaathouders zal worden uitgekeerd. Het Cashflow rendement is het exploitatierendement minus de eventuele toevoegingen aan de liquiditeitsreserve. Bij de berekeningen van dit rendement wordt geen rekening gehouden met belastingen.

Certificaat: bewijs van deelname in het fonds. Het door het Administratiekantoor toegekende certificaat van een aandeel dat correspondeert met en recht geeft op de inkomsten uit het onderliggende aandeel in het kapitaal van het fonds.

Certificaathouder: diegene die het certificaat in eigendom heeft. (naam staat op het bewijs). Overdracht kan door inkoop door het fonds. Voor de overdracht is geen notariële akte vereist.

Commanditaire Vennootschap (CV): in een vastgoed-CV wordt voor gezamenlijke rekening en risico belegd in vastgoed met als doel exploitatiewinst te realiseren, die aan de vennoten periodiek wordt uitgekeerd. De CV wordt meestal aangegaan voor een vaste periode. Na deze termijn kan gezamenlijk worden besloten het vastgoed te verkopen. De hierbij gerealiseerde winst is belastingvrij voor de vennoten, tenzij de vennoten deelnemen als rechtspersoon (bijvoorbeeld met een besloten vennootschap). In een CV zijn twee soorten vennoten te onderscheiden, de Beherend Vennoot en de Commanditaire Vennoten.

- D -

Directie: zie onder Panhuyzen en Pot.

Direct Rendement: zie exploitatierendement.

Dividend: deel van de winst dat aan de aandeelhouders van een onderneming periodiek wordt uitgekeerd. Als vergoeding voor het door de aandeelhouders aan de onderneming beschikbaar gestelde kapitaal.

Dividendbelasting: belasting geheven over de opbrengst (dividend) van aandelen. Deze bedraagt per 1 januari 2007 15%. Deze belasting is een voorheffing op de Inkomstenbelasting en Vennootschapsbelasting en kan daarmede bij de aangifte IB en VPB verrekend worden.

Due diligence onderzoek: voordat een bedrijf als huurder gecontracteerd wordt, wordt onderzocht of de jaarcijfers en de administratie een getrouw beeld geven van de staat van de onderneming. Dit onderzoek wordt due diligence genoemd. Ook kan dit bij aankoop van een pand betrekking hebben op het ionderzoek naar een pand.



- E -

Eigen vermogen: het bedrag dat de aandeelhouders gezamenlijk hebben ingebracht in het fonds.

Enkelvoudig rendement: het rekenkundige gemiddelde van de jaarlijkse uitkeringen en de slotuitkering. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het tijdstip van de uitkeringen.

Emissiekosten: kosten voor de plaatsing van partcipaties van een CV, meestal 3% van de inleg. Deze kosten worden niet in de rendementsberekeningen meegenomen. SynVest kent geen emissiekosten.

Expiratiedatum van het huurcontract: de datum waarop het huurcontract afloopt. In het huurcontract is vaak een opzegtermijn (meestal 12 maanden) opgenomen die huurders in acht moeten nemen als zij besluiten het huurcontract niet te verlengen. Deze termijn kan de verhuurder benutten om potentiële nieuwe huurders te benaderen.

Exploitatierendement: ook wel genoemd Direct rendement of Cash rendement. Dit is het rendement op basis van de jaarlijkse huurinkomsten minus de exploitatiekosten van het onroerend goed. De belangrijkste kostenposten zijn hypotheekrente, onderhoudskosten, onroerende zaak belasting, heffingen, verzekeringspremies, beheerkosten en overige kosten.

- F -

FBI: Fiscale Beleggings Instelling. Een NV of BV die als doel heeft het beleggen van vermogen en op grond van de wet is vrijgesteld van Vennootschapbelasting. De wet stelt voor de FBI status een aantal eisen. De drie belangrijkste zijn 1) maximaal 60% vreemd vermogen 2) alle dividend moet binnen 8 maanden na boekjaar worden uitgekeerd 3) maximaal 25% van de aandelen mogen in handen zijn van één belegger.

Financieel jaarverslag: jaarlijks legt de Beheerder financiële verantwoording af aan de Stichting Administratiekantoor SynVest RealEstate Fund en de Certficaathouders. Het financieel verslag bestaat uit onder andere de balans met toelichting, de winst- en verliesrekening met toelichting, de waarderingsgrondslagen en kan uitgebreid worden met een begroting voor het komend boekjaar, een huurdersoverzicht.

Financiële Bijsluiter: hierin is de krachtens de Wet voorgeschreven productinformatie opgenomen. Dit betreft een aantal hoofdlijnen om het beleggingsproduct te kunnen vergelijken met andere beleggingsproducten. De Financiële Bijsluiter geeft de belegger geen informatie die op zijn/haar persoonlijke situatie is toegesneden en geeft geen uitputtende beschrijving van de voor de belegger geldende rechten en plichten.

Fiscale waarde van een participatie: de fiscale waarde van een participatie wordt vermeld in de jaarlijkse invulinstructie ten behoeve van de belastingaangifte. Deze wordt bepaald op basis van de geschatte waarde in het economisch verkeer van de investeringen in onroerend goed, vermeerderd met de vorderingen en liquide middelen, verminderd met de schulden. Belastingschulden en –vorderingen maken geen onderdeel uit van de Box III grondslag. De fiscale waarde van een participatie kan afwijken van de aankoopsom van deze participatie.

Fixering van de rente: de beheerder van SynVest RealEsate Fund NV sluit hypothecaire geldleningen af, waarbij gekozen wordt voor een vaste of variabele rente. Bij vaste of gefixeerde rente wordt afgesproken met de bank hoe lang de looptijd is en hoe afgelost gaat worden. De vaste rente is meestal hoger dan variabele rente, maar geeft meer zekerheid.

Frictieleegstand: tijdelijke leegstand van onroerend als gevolg van bijvoorbeeld verbouwing of renovatie. In een evenwichtige markt is 3 tot 5% noodzakelijk in verband met de verhuismogelijkheden van huurders.

Fonds: SynVest RealEstate Fund N.V., een naamloze vennootschap gevestigd aan de Hardwareweg 32 te Amersfoort.

- G -

Gordijn, Jan J.A.: (1940) bestuurder van de Stichting Bewaarder SynVest Real Estate Fund. Voor CV zie het prospectus.

- H -

Handelskoers: de koers van een Certificaat. Die door de directie dagelijks wordt vastgesteld aan de hand van een aantal factoren, waaronder de intrinsieke waarde en de marktomstandigheden. De Handelskoers dient als uitgangspunt voor de vaststelling van de Verkrijgingsprijs en de Verkoopprijs.

Huurgarantie: indien panden worden aangekocht met (gedeeltelijke) leegstand wordt de huur voor dit nog leegstaande deel door verkoper aan koper gegarandeerd door middel van een huurgarantie. Op deze wijze ontvangt de koper toch de gehele huursom ook al is het pand niet geheel verhuurd.

Hypotheek: voor het aantrekken van vreemd vermogen wordt meestal een lening met hypothecaire zekerheid afgesloten bij een bank. Gezien de FBI status van SynVest kan de lening nooit meer bedragen dan 60% van de fiscale boek van het vastgoed. Bij CV’s is deze doorgaans ter grootte van 75% van de totale fondsinvesteringen.

- I -

Indexering van de huur: bij afsluiting van het huurcontract wordt vastgelegd met hoeveel procent per jaar de huur zal stijgen. Gebruikelijk is dat de meestal jaarlijkse stijging van de huur gekoppeld is aan het CPI (Consumentenprijs-indexcijfer). Soms wordt een maximale jaarlijkse stijging (indexatie) afgesproken. Deze verhoging van de huur heeft ten doel het effect van inflatie (grotendeels) te nivelleren.

Indirect Rendement: zie verkoopresultaat.

Initiatiefnemer: SynVest Fund Management B.V., gevestigd aan de Hardwareweg 32 te Amersfoort. De Initiatiefnemer draagt zorg voor het management van het vastgoedfonds.

IRR rendement: de Internal Rate of Return, oftewel de interne rentevoet, is het rendement waarbij de contante waarde van de netto beschikbare cashflow gelijk is aan het geïnvesteerde eigen vermogen. Op deze wijze wordt rekening gehouden met het tijdstip waarop de cashflow beschikbaar komt, met dien verstande dat naarmate cashflow eerder vrijkomt er een hogere waarde aan wordt toegekend. De factor tijd speelt in de berekeningsmethode dus een grote rol.

- J -

Jaarvergadering: één keer per jaar wordt er een jaarvergadering van de Certificaathouders gehouden. Bijwonen van de vergadering is niet verplicht.

- K -

Kapitalisatiefactor: de kostprijs van het vastgoed (exclusief bijkomende kosten als notariskosten en overdrachtsbelasting) gedeeld door de jaarlijkse huuropbrengst.

- L -

Leegstand: één van de risicofactoren van beleggen in onroerend goed. Onder te verdelen in frictie- en structurele leegstand.

Levensloop van vastgoed: deze bestaat uit vier fasen: 1. ontwikkeling, 2. exploitatie/verhuur, 3. renovatie/ontwikkeling en 4. sloop. Het onroerend goed in SynVest bevindt zich meestal in fase 2.

Leverage: de hefboomwerking door de verhouding tussen vreemd vermogen en eigen vermogen waarmee onroerend goed wordt aangekocht. De leverage wordt berekend door de hypothecaire lening te delen door de aankoopprijs van het vastgoed.

Lockup-periode: SynVest kent een periode van 3 jaar waarin het fonds niet gehouden is certificaten in te kopen. Na 3 jaar kan iedere deelnemer zijn certificaten aan SynVest te koop aanbieden.

Liquiditeitsreserve: het werkkapitaal dat door SynVest wordt aangehouden en waaruit de inkoop van certificaten wordt gefinancierd.

Looptijd: SynVest kent geen vaste looptijd. Wel kunnen deelnemers hun certificaten na 3 jaar aan SynVest te koop aanbieden.

- M -

Managementfee: de vergoeding welke de beheerder ontvangt voor het beheer en management van het fonds.

Möllenkamp, Drs H.C.: lid van de Raad van Advies SynVest. CEO van de woningbouwvereniging Rochdale in Amsterdam.

- N -

Niet verrekenbare BTW: een deel van de BTW over de aan een fonds in rekening gebrachte kosten die niet kunnen worden teruggevorderd indien de ruimte wordt verhuurd aan een huurder die BTW vrijgestelde prestaties levert.

Non recourse: de hypotheekschuld kan door de bank uitsluitend verhaald worden op het vastgoed; de beleggers zijn voor deze schuld niet hoofdelijk aansprakelijk.

Notariskosten: dit zijn de kosten van overdracht van het vastgoed en het vestigen van een hypotheek.

- O -

Onderhoudkosten: meestal uitgedrukt in een percentage van de jaarhuur die jaarlijks gereserveerd wordt voor instandhouding van het vastgoed. Gemiddeld genomen is 5% reëel. Dit percentage wordt ook door institutionele beleggers gehanteerd.

Onderzoeksrapport: het onderzoeksrapport van de accountant maakt voor de Wft geen verplicht deel uit van het prospectus. Dit onderzoeksrapport bevestigt dat de gegevens waarop de veronderstellingen van het prospectus zijn gebaseerd een redelijke basis vormen voor de prognose.

Onroerend Goed: de kantoorpanden, winkels en bedrijfspanden die in SynVest worden geëxploiteerd.

Opstalverzekering: verzekering voor schade aan het gebouw.

Overdrachtsbelasting: bij aankoop van onroerend goed is in principe 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. In sommige gevallen kan met succes een beroep worden gedaan op vrijstelling (bijvoorbeeld d.m.v. de zogenaamde projectontwikkelaarsresolutie). Indien participaties in een vastgoedfonds worden verkocht aan derden is op basis van de uitspraak van de Hoge Raad dd 15 oktober 2004 (HR 38.8779) over de vervreemding van deze participatie in principe geen overdrachtsbelasting verschuldigd zolang er geen sprake is van een aanmerkelijk belang. Van een aanmerkelijk belang is sprake indien een participant middellijk of onmiddellijk een belang houdt van meer dan 33% in het totaal ingelegde kapitaal.

Overlijden participant: bij overlijden van een certificaathouder gaat zijn/haar participatie(s) stilzwijgend over naar de wettelijke erfgenaam. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

OZB: Onroerende Zaak Belasting. Deze wordt door de gemeente vastgesteld op basis van de WOZ waarde.

- P -

Panhuyzen, Frits J.: (1953) directeur van SynVest Fund Management B.V. Voor CV zie het prospectus.

Participant: de deelnemer/belegger in het fonds die één of meer Certificaten houdt.

Participatie: een deelname in het kapitaal van het fonds via Certificaten op naam. Het Administratiekantoor verstrekt ten bewijze daarvan een uittreksel uit het Register van Certificaathouders.

Portfolio: ook wel portefeuille. De verschillende onroerend goed objecten in een fonds of CV.

Pot, Mr. Evert Jan: (1952) directeur van SynVest Fund Management B.V. Voor CV zie het prospectus.

Projectontwikkeling: in fase 1 van de levensloop van vastgoed is sprake van projectontwikkeling. Gedurende deze fase wordt de grond aangekocht of gepacht en een pand gerealiseerd. De projectontwikkelingsfase eindigt zodra het pand gerealiseerd en in gebruik genomen is.

Prospectus: het schrijven, opgesteld door de Initiatiefnemer van het fonds, waarin alle relevante gegevens met betrekking tot de belegging zijn opgenomen. Het prospectus van een besloten vastgoedfonds dient ter verkrijging van een vergunning inzake de Wft beoordeeld te worden door de AFM. De AFM toetst of het prospectus voldoet aan de in de Wft opgenomen richtlijnen. Indien aan de richtlijnen is voldaan wordt een vergunning verleend en mag de Initiatiefnemer het prospectus onder haar cliënten verspreiden. Vanaf het moment van verkrijging van de vergunning kunnen beleggers daadwerkelijk participeren in het fonds.



- Q -



- R -

Raad van Advies SynVest: adviesorgaan van de Directie. Bestaande uit: Prof. Dr. Willem Vermeend, Joël E. van der Reijd en Drs. H.C. Möllenkamp.

Reijd, Joël E. van der: lid van de Raad van Advies SynVest. Oud-voorzitter van de op een na grootste makelaarsorganisatie in Nederland, VBO Makelaars. CEO van de Van der Reijd Groep in Zwolle

Rendement: het rendement uit een vastgoedfonds wordt onderverdeeld in exploitatieresultaat (direct rendement) en verkoopresultaat (indirect rendement).

Rekenrente: het hypotheekrentepercentage die in de rendementsprognose wordt gehanteerd.

Rentebaten: de rentevergoeding die van de bank ontvangen wordt over een aangehouden saldo.

Risicometer AFM: De risicometer geeft in een oogopslag een indicatie van het risico grafisch weer. Dit risico wordt door de toezichthouder Autoriteit Financiele Markt aan een product verbonden. In de risicometer staat aangegeven hoe groot het risico is dat u het geld dat u gaat betalen ("inleg") kwijt kan raken en/of dat u een schuld overhoudt aan het eind van de overeenkomst die u afgesloten hebt. Er zijn vijf risicocategorieen: 1) zeer klein risico 2) klein risico 3) vrij groot risico 4) groot risico 5) zeer groot risico. SynVest RealEstate Funds N.V. valt qua risico in de middenmoot namelijk: "vrij groot". Er is bij het beleggen in SynVest RealEstate Funds N.V. geen enkel risico dat u een schuld overhoudt.

De aanbieder moet op basis van voorgeschreven berekeningen bepalen welke van de 5 categorieën van toepassing is voor het product. Bijvoorbeeld: bij een zeer groot risico staat het poppetje helemaal gebukt en is het zwarte vlak tot aan de streep van zeer groot doorgetrokken. Het risico dat je een schuld overhoudt en/of dat je je inleg kwijtraakt is zeer groot. Waarschuwingszin financiële bijsluiter: “Voor dit product is ook een financiële bijsluiter gemaakt. Daarom is de waarschuwingszin 'Loop geen onnodig risico, lees de financiële bijsluiter' opgenomen bij de risicometer”. Bron: AFM.

(ROZ) Raad voor Onroerende Zaken: de vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft ten doel het gezamenlijk bewaken, bevorderen en verbeteren van het functioneren, de kwaliteit en het aanzien van de bedrijfstak onroerend goed en specifiek de door de aangesloten lidorganisaties en hun leden te verrichten werkzaamheden op het gebied van het risicodragend creëren, financieren, in eigendom gebruiken, exploiteren en beheren, de overdracht en de makelaardij van in Nederland gelegen onroerend goed.

ROZ-Contract: een volgens de standaard richtlijnen van de Raad voor Onroerende Zaken opgestelde model huurovereenkomst.

- S -

Servicekosten: kosten die door de huurder aan de verhuurder betaald worden. De huurder betaalt een vast bedrag aan de verhuurder, die periodiek een afrekening stuurt naar de huurder. Bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak van algemene ruimten, kosten van vuilophaaldiensten, kosten van buitenverlichting en groenvoorzieningen.

Solvabiliteit: de mate waarin een onderneming te allen tijde aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.

Statuten: in de statuten van de Vennootschap staan de grondregels van de vennootschap beschreven. Deze statuten zijn meestal als bijlage opgenomen in het prospectus, evenals de statuten van de beheerder en die van de Stichting Administratiekantoor SynVest RealEstate Fund.

Stichting Administratiekantoor SynVest RealEstate Fund: is een onafhankelijke Stichting, gevestigd te Amersfoort en opgericht op 1 februari 2005. Bestuurders: Jan J.A. Gordijn (oud commisaris Wereldhave) en Drs. Roland Wanders, CFO van de ANWB. Zie voor de statuten het prospectus.

Stichting Administratiekantoor SynVest RealEstate Fund: zie voor het Bestuur onder de heren Wanders en Gordijn.

Structureringsfee: kosten voor het opzetten van een CV of Fonds die door de initiatiefnemer bij aanvang in rekening worden gebracht. SynVest kent geen structureringsfee.

- T -

Taxatie: SynVest laat jaarlijks de panden die in portefeuille zijn taxeren. De taxaties worden verricht door DTZ Zadelhoff Taxaties. Behorende tot de DTZ Groep het grootste makelaarskantoor op bedrijfsonroerend goed in Nederland. Met ruim 14 vestigingen verspreid over Nederland. Bij aankoop maakt onze hypothecaire financier de FGH Vastgoed Bank ten behoeve van de financiering ook een interne taxatie. Uit het taxatierapport kan onder andere opgemaakt worden wat de onderhandse verkoopwaarde is in verhuurde staat.

Toezichthouder: krachtens de Wft is de AFM bevoegd toezicht uit te oefenen op de beheerder van het fonds.

Totaalrendement: het direct- en indirect-rendement tezamen.

Track record: een beschrijving van de in het verleden behaalde resultaten van een aanbieder.

- U -

- V -

Variabele rente (Euribor): dit is rente welke dagelijks fluctueert als gevolg van vraag en aanbod naar geld.

Vastgoedbeheerder: zie onder Partners Intercity Management.

Vererving van een participatie: zie Overlijden van participant.

Vereniging van Vastgoed Fondsen (VVF): branche vereniging van diverse aanbieders van vastgoed CV’s en fondsen.

Vergunning: de vergunning van de AFM in het kader van de Wet op financieel toezicht (Wft).

Verhandelbaarheid van participaties: participaties in een vastgoed-CV zijn niet vrij verhandelbaar. Indien een participant zijn participatie wenst te vervreemden, is toestemming van alle overige participanten nodig. Aan de procedure voor het verzamelen van alle toestemmingen zijn kosten verbonden. Bij SynVest kunnen de Certificaten aan het fonds ter inkoop aangeboden worden.

Verkoopkosten: de kosten die ontstaan bij verkoop van het onroerend goed, zoals makelaarscourtage, taxatie en juridisch advies.

Verkoopprijs: het bedrag dat een Participant ontvangt bij de verkoop van een Certificaat, dat wordt berekend door de Handelskoers te verminderen met een discount van 2,5% ter dekking van administratie- en algemene kosten. Het fonds is de begunstigde van deze discount.

Verkoopresultaat: ook wel genoemd Indirect rendement. Het resultaat dat behaald kan worden bij verkoop van onroerend goed na aftrek van de verkoopkosten, aflossing van de hypothecaire geldlening.

Verkrijgingsprijs: het bedrag dat een participant moet betalen bij de aankoop van een Certificaat, dat wordt berekend door de Handelskoers van zowel een nieuw Certificaat als een bestaand Certificaat dat door het fonds als tijdelijke belegging wordt gehouden.

Vermeend, Prof. Dr. Willem: voorzitter van de Raad van Advies van de Directie en Bestuur van SynVest. Voormalig Staatssecretaris van Financiën en Minister van Sociale Zaken, bijzonder Hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit van Maastricht.

Vervreemding van participaties: zie Verhandelbaarheid.

Vooraankondiging: korte samenvatting van een toekomstige beleggingsaanbieding. De Vooraankondiging heeft ten doel de cliënten in hoofdlijnen te informeren over een op handen zijnde emissie van een nieuw vastgoedfonds.

Vpb: Wet op de Vennootschapsbelasting 1969.

Vreemd vermogen: schulden en leningen die een bedrijf moet terugbetalen. Bij SynVest mag op grond van haar fiscale FBI status het vreemd vermogen niet meer dan 60% bedragen. In het algemeen kan gezegd worden dat hoe hoger het vreemde vermogen van een onderneming hoe groter het risico dat een aandeelhouder loopt.

- W -

Waarde in het economisch verkeer: deze waarde wordt gebruikt als grondslag voor de waardebepaling van het onroerend goed ten behoeve van de aangifte IB voor een participant-natuurlijke persoon. Deze waarde kan gebaseerd zijn op verschillende uitgangspunten. Voorbeelden zijn schatting op basis van de huurinkomsten en de kapitalisatiefactor of schatting op basis van de WOZ waarde.

Wanders, Drs. Roland J.X.: (1959) CFO van de ANWB. Bestuurder van Stichting Administratiekantoor SynVest RealEstate Fund.

Wet IB 2001: Wet op de Inkomstenbelasting van 2001.

Winstdeling initiatiefnemer: bij verkoop van het onroerend goed kan verkoopwinst (indirect resultaat) gemaakt worden. Bij is het gebruikelijk dat de initiatiefnemer deelt in deze verkoopwinst. De initiatiefnemer is zodoende extra gestimuleerd om het onroerend goed gunstig te verkopen. Gebruikelijk is een percentage van 10 – 25% van de verkoopwinst. Soms deelt de initiatiefnemer pas mee in deze winst nadat de participanten hun winstpreferentie uitgekeerd hebben gekregen. Bij SynVest deelt de beheerder pas mee in de winst als het fonds over een periode van 3 jaar meer dan 11% rendement behaald heeft.

WOZ-waarde: waarde van het onroerend goed volgens de Wet Onroerende Zaakbelasting. Deze waarde wordt bepaald door de gemeente waar het pand zich bevindt.

Wft: Wet op financieel toezicht. Een vastgoed-CV en een Vastgoedfonds dienen een vergunning te verkrijgen van de AFM in het kader van de Wft. Het doel van de Wft is het beschermen van individuele beleggers door het stellen van inrichtings- en informatie-eisen. De AFM toetst of de informatieverstrekking en de presentatie van de gegevens correct zijn en onderzoekt of de initiatiefnemers de beheerder deskundig en betrouwbaar zijn. Ook stelt de Wft eisen aan de administratieve organisatie van de beheerder.

- X -



- Y -



- Z -

Hoewel dit overzicht met zorg is samengesteld, kan aan de inhoud geen rechten worden ontleend.

No comments:

Post a Comment

write your views